Dizabilitate sau handicap? Dizabilitatea vs. handicapul societatii "moderne"

February 10, 2013 by Mihaela Andreea   Comentarii (3)

Noi,oamenii ne-am obisnuit sa privim subiectiv si ignorant starea de sanatate sau starea de boala si totusi absenta bolii nu inseamna intotdeauna SANATATE.

Boala.eroarea medicala sau accidentul este calea spre dizabilitate.Ce inseamna dizabilitate? Dizabilitate=diminuarea anumitor abilitati. Pentru orice tip de dizabilitate există un mijloc asistiv corespunzător ( diferite echipamente si accesorii pentru distroficii muscular: orteze, corsete, fotolii rulante adaptate nevoilor lor; proteze auditive pentru cei cu dizabilităţi de auz).Cu ajutorul acestor mijloace de asistare persoanele ce le utilizeaza AR TREBUI sa POATA participa (în condiţii de egalitate) la orice tip de acţiune, ajungând la şcoală, la locul de muncă, la cumpărături etc. fără probleme.De ce nu se intampla asta?

E simplu si totusi greu...pentru indeplinirea activitatilor zilnice si cotidiene fara dificultate sunt NECESARE mijloace specifice amenajate (rampe de acces,sisteme de sonorizare,de avertizare etc) numite accesibităţi.

Aici apare HANDICAPUL. LIPSA ACCESIBILITĂŢILOR GENEREAZA HANDICAPUL care este o problema sociala.Vorbind de "social" ne referim la oameni.Toti cei care se opun cu ignoranta la amenajarea mediului fizic necesar nevoilor fiecaruia dintre noi,sunt raspunzatori in MOD DIRECT de existenta HANDICAPULUI persoanelor cu dizabilitati.

Dizabilitatea: este definita ca o stare fizica, psihica sau mentala care limiteaza activitatea, sub diverse forme, unei persoane. Termenul “dizabilitate” este menit sa il inlocuiasca pe cel de “handicap”, in pofida faptului ca legislatia romana continua sa il includa pe cel din urma.

Dizabilitate vs. handicap: intre "dizabilitate" si "handicap" nu exista sinonimie ci un raport de cauza-efect.Cu alte cuvinte, o persoana care prezinta o dizabilitate de orice tip, se confrunta cu un handicap in momentul in care intervine perceptia sociala asupra situatiei sale.

Handicapul se refera, asadar, la lipsa mijloacelor oferite unei persoane cu dizabilitati de a functiona in societate intocmai ca un om obisnuit, de a merge la scoala (beneficiind de o rampa de acces, daca se deplaseaza intr-un fotoliu rulant), de a se plimba pe strada (avand semafoare cu semanalizari sonore, daca prezinta probleme de vedere) etc.

Vreau sa credem IMPREUNA ca DIZABILITATEA NU este o Problema si poate fi INTEGRATA si INTELEASA,nu privita ca un handicap. Trebuie sa facem eforturi, impreuna, spre a simti ca si persoanele ce au o anumita DIZABILITATE au dreptul la viata, la fericire, la traire …..si nu sunt doar “ACELE PERSOANE pedepsite de Dzeu’( cum deseori auzim)

Dizabilitatea indusa de boala/eroare medicala/accident nu poate fi mereu vindecata dar poate fii ajutata,inteleasa si sprijinita….IGNORANTA E SINGURA BOALA CE DUCE LA HANDICAP!

NU omul a fost creat pentru Univers , ci Universul pentru om!!!

BARIERELE EXISTA DOAR ATUNCI CAND CREZI IN EXISTENTA LOR...ATUNCI CAND INCEPI SA CREZI CA ESTI "ALTFEL" DE RESTUL SOCIETATII..ATUNCI CAND INCETEZI SA TE MAI CREZI "LA FEL CA TOTI CEILALTI" INCEPI SA CONSTRUIESTI BARIERE...BARIERE CE NU AR TREBUI SA EXISTE. IN FATA LUI DUMNEZEU SI IN FATA IUBIRII...TOTI SUNTEM SUFLET si mai apoi trup.

5/5 stars (1 votes)

Aici ai scris exact ce a ce este despre noi, dar daca uni le complace aceasta situoatie,daca nu au vointa si nu vor sa indeparteze barierile care le au interpus intre ei si oameni, placandule starea de fapt in care se afla si isi pling singuri de mila,traiesc intro comunitate mica, am muncit cot la cot cu oameni de aici, am aratat ca se poate si sint considerad un om care pui baza pe el,nu mam plins, am fost ajutat,am ajutat la rindul meu, sint dat ca exemplu,sin admirat in sensul bun al cuvintului ce pot face si ce am realizat pentru mine, sint invidiat si injurat de cei cu mintea rea si ingusta,sint om si tratat ca un om normal in majoritatea cazurilor,deci se poate trece  peste bariera de handicap si poti trai cu satisfactia de a fi un om normal in societate..

nicu acum 2352 zile

Nicu asta doar pentru ca AI VRUT!

Mihaela Andreea acum 2352 zile

Buna Filip,nu te mai da asa inteligen caci ceea am scris eu nu e luat de pe pagina de unde spui tu ci e o ancheta facuta de o asociatie cu care am colaborat in trecut.o ancheta despre integrarea persoanelor cu distrofie muscular,ancheta pe care eu am adaptat-o si postat-o aici

Mihaela Andreea acum 2347 zile